σχ

σχ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
(από τον καθηγητή φυσικής αγωγής του σχολείου  Ανδρέα  Θεοχαρίδη)

Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο καθώς δίνει στα παιδιά την ενέργεια να αντεπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις τους.Αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας που θα συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε να αποδίδουν οι μαθητές στις μαθησιακές και στις αθλητικές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες τα παιδιά που τρώνε σωστό πρωινό και κολατσιό αποδίδουν καλύτερα στα μαθηματικά και την ανάγνωση,σκέφτονται γρηγορότερα, απαντούν πιο καθαρά σε ερωτήσεις,είναι πιο ήρεμα,έχουν αυξημένη προσοχή την ώρα του μαθήματος και συνολικά καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη.
Επίσης ελαχιστοποιούνται τα συμπτώματα πείνας(πονοκέφαλος, κόπωση, υπνηλία και ανησυχία).Το κολατσιό δίνει στα παιδιά την αίσθηση κορεσμού για να μην καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα φαγητού το μεσημέρι.


Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξη τους(σωματική και πνευματική) αλλά και αρεστά.Καλό θα είναι το κολατσιό του παιδιού να ετοιμάζεται στο σπίτι με αγνά και σπιτικά υλικά για τα οποία είστε σίγουροι για την ποιότητα και τα συστατικά τους. 


Μερικές ιδέες για το σπιτικό κολατσιό δίνονται παρακάτω:

  •  Τοστ με γαλοπούλα και κίτρινο τυρί και  1 φρούτο
  •  Τοστ με αυγό βραστό,τυρί Φιλαδέλφεια Light και δύο φετούλες ντομάτα
  •  Τοστ με ομελέτα(με κίτρινο τυρί και τριμμένα λαχανικά)
  •  Τοστ με ταχίνι και μέλι και 1 φρούτο
  •  Μπανάνα και 1 μπάρα δημητριακών.
  •  Ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
  •  1 κουλούρι σουσαμένιο με ένα τρίγωνο τυράκι και 1 φρούτο
  •  1 κομμάτι  σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά
  •  Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο και 1 φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη
  •  Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής,αποξηραμένα φρούτα και ωμά και ανάλατα αμύγδαλα /καρύδια
  •  Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ(απλό,φρούτων,δημητριακών)
       Τα γλυκά δεν είναι για κάθε μέρα αλλά μπορείτε να δώσετε στο  παιδί ένα κέικ ή ένα                     παστέλι ή σπιτικά μπισκότα.


Μερικές  ακόμη ιδέες για το κολατσιό:

  •   Γιαούρτι με δημητριακά ή σκέτο
  •   Κασερόπιτα
  •   Μπουγάτσα
  •   Ρυζόγαλο
  •   Μηλόπιτα
  •   Σταφιδόψωμο
  •   Μελόπιτα
  •   Κριτσίνια
  •   Τσουρεκάκια
  •   Γλυκά ψωμάκια με φρούτα
  •   Αυγόφετα
  •   Κουλουράκια γλυκά ή αλμυρά
  •   Κρύο σάντουιτς με αγαπημένα υλικά του παιδιού(όπως γαλοπούλα,κίτρινο τυρί,ντομάτα,ζαμπόν,ψιλοκομμένο κοτόπουλο,μαρούλι)
Ιδανική επιλογή για κολατσιό αποτελούν τα φρούτα,τα οποία  μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με κάποιο ακόμα τρόφιμο.Προτιμήστε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα(όπως μια μπανάνα)  και βέβαια φρούτα εποχής.Επίσης αν το παιδί τα τρώει,μπορείτε να δώσετε και κάποια λαχανικά που τρώγονται ωμά(όπως το καρότο ή το αγγούρι).

    Όποιο από τα γεύματα κι εάν επιλέξετε θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να τρώνε ένα θρεπτικό,υγιεινό και απόλυτα ασφαλές κολατσιό που θα τους βοηθά να αντεπεξέλθουν στο εντατικό σχολικό τους πρόγραμμα

ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Από το Διευθυντή του σχολείου(Βασίλειο Γκίνη)


Μετά από τριάντα πέντε χρόνια υπηρεσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων τα τριάντα με την ιδιότητα του Διευθυντή, έχοντας υπηρετήσει πολλές κυβερνήσεις και εφαρμόζοντας εγκυκλίους προερχόμενες από πάμπολλους υπουργούς Παιδείας, έχω διαπιστώσει ότι στην εκπαίδευση όσες αλλαγές έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ό τι θετικό έχει προκύψει, οφείλεται στο φιλότιμο το πάθος και την αγάπη των εκπαιδευτικών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για το λειτούργημα του.
Για να γίνει κάποιος δάσκαλος εκτός από τις γνώσεις και τις σπουδές που είναι προαπαιτούμενο, πρέπει να έχει πάθος για τη δουλειά του αγάπη και στοργή για τους μαθητές του, ψυχική γαλήνη ,ηρεμία, αίσθηση δημιουργίας και προσωπική καλλιέργεια, ώστε να μπορέσει εκτός από τη μετάδοση γνώσεων, να ικανοποιεί τις στοιχειώδεις κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες των μαθητών του. Θα μπορούσε να πει κάποιος, αν όλα τα παραπάνω στοιχεία αξιολογούνται κατά το διορισμό και την επιλογή του εκπαιδευτικού; Φυσικά και όχι, στην πορεία όμως αναπτύσσονται, καλλιεργούνται, φαίνονται και πρωτίστως οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να αξιολογούν καθημερινά τον εκπαιδευτικό και το έργο του.
Εδώ μπαίνει τώρα το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου πρώτα και των εκπαιδευτικών στη συνέχεια Έχουν γραφεί πολλά σχετικά με το θέμα, έχουν αντιδράσει οι εκπαιδευτικοί με συλλαλητήρια ,απεργίες και η αξιολόγηση έχει γίνει νόμος του κράτους, την οποία θα πρέπει ο εκπαιδευτικός ως δημόσιος υπάλληλος να την αποδεχτεί.
Αντιδρούμε, αλλά ας σκεφτούμε.όμως ψύχραιμα και ας παραδεχτούμε ότι η αξιολόγηση είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο και τα πρόσωπα που θα την υλοποιήσουν, αφού στην Ελλάδα του 2014 η αξιοκρατία είναι ακόμη ζητούμενο. Εμείς άλλωστε δεν αξιολογούμε καθημερινά τους μαθητές μας,καθώς και οι επιλογές μας σε πρόσωπα και θεσμούς δε γίνονται μετά από σχετική αξιολόγηση;
Πιστεύω στην αξιολόγηση ως μία διαδικασία συστηματικής παρατήρησης και συνεχούς ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού, των στελεχών της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η ύπαρξη ενός πλαισίου αξιολόγησης σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα θα δείξει ότι υπάρχουν τομείς που ενδεχομένως θέλουν περισσότερη προσοχή και απαιτούν μεγαλύτερη εστίαση σε αυτούς ή επιδέχονται παιδαγωγικότερες προσεγγίσεις ή ακόμη ότι υπάρχουν τομείς τους οποίους ο εκπαιδευτικός ή και το εκπαιδευτικό σύστημα διαχειρίζονται αναποτελεσματικά ή ιδιαίτερα αποτελεσματικά και με τον παιδαγωγικότερο τρόπο.
Ας μην είμαστε, λοιπόν, αρνητικοί, αλλά ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ό τι φαντάζει στρεβλό και ελλιπές, ας κάνουμε μια αρχή, ας μη μηδενίζουμε, ας μην γκρεμίζουμε χωρίς να χτίζουμε, αλλά ας κάνουμε προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν για να δούμε κάτι να αλλάζει στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης.


Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Δημιουργία Ιστοσελίδας

Ο Διευθυντής και οι Εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης Αίγινας σας καλωσορίζουν στη νέα ηλεκτρονική σελίδα του σχολείου μας.